Johanna sjöholm Nicehearts ry:n toiminnanjohtaja ja perustaja on lokakuun kuukauden nainen

15.11.2024

Kuka olet ja mitä olet tehnyt?

Olen Johanna Sjöholm, Nicehearts ry toiminnanjohtaja ja perustaja. Olen Sipoossa syntynyt kaksikieliseen perheeseen ja asunut valtaosan elämästäni Vantaalla. Minulla on neljä aikuista lasta, joiden kanssa saan viettää paljon aikaa. Vapaa-ajan käytän luonnossa liikkumiseen ja mökkeillen Etelä-Savossa. Olen opiskellut mm. yrittäjyyttä, sosiaali-ja kaupallista alaa, sekä johtamista. Viimeisenä opinahjona valmistuin työnohjaajaksi. 

Ennen Niceheartsin perustamista työskentelin mm. kaupallisella alalla ja yrittäjänä sekä nuorisotalon vastaavana, Suomen Icehearts ry nimisen järjestön palveluksessa, ensin toiminnanjohtajana ja sitten hallinnon konsulttina ja kasvattajien valmentajana. Niceheartsin alkuvuodet toimin vapaaehtoisena ja yhdistyksen puheenjohtajana. Vuodesta 2003 lähtien olen saanut työskennellä kokopäiväisenä toiminnanjohtajana. Työssäni saan tehdä laajasti yhteistyötä eri organisaatioiden kanssa. 

 

 

Kuva: Mari Waegelein

Mikä sai sinut lähtemään juuri tälle alalle?

Nicehearts ry.n perustamminen vuonna 2001 lähti liikkeelle huomioni kiinnittymisestä tyttöjen ja naisten epätasa-arvoiseen asemaan yhteiskunnassamme ja kiinnostukseni tyttöjen aseman parantamiseen motivoi minut Niceheartsin perustamiseen ja Tyttöjen Tila toiminnan käynnistämiseen. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen ovat minulle merkityksellisiä asioita ja etuoikeutettuna näen velvollisuudekseni edistää niitä. Työskentely sosiaalialan järjestössä, joka tarjoaa hyvin matalankynnyksen palveluita ja antaa mahdollisuuden konkreettisesti auttaa ja tukea tyttöjä ja naisia arjessa on hyvin motivoivaa. 

Kuka /mikä on auttanut sinua työurallasi eteenpäin?

Olen onnekkaassa asemassa, kun olen saanut koottua ympärilleni hyvin ammattitaitoisen ja kokeneen työyhteisön sekä verkoston. Se, että oma visioni on saanut muita liittymään mukaan ja kulkemaan rinnalla on antanut voimavaraoja jatkaa eteenpäin kaikki nämä vuodet. Työyhteisön yhteinen kokemuksemme ja osaamisemme sekä monimuotoiset taustamme ovat edesauttaneet meitä yhdistyksen tavoitteiden toteutumisessa. Yhdistyksen osaava ja kokenut hallitus on aina ollut tukenani. Oma sinnikkyys, uteliaisuus ja motivaatio ovat vieneet eteenpäin ja kannustaneet oppimaan aina uutta sekä keräämään tietoa ajankohtaisista ilmiöistä. Urani varrella olen saanut tukea ja kannustusta useilta eri henkilöiltä niin julkisella kuin yksityisellä, että järjestö kentällä. Verkostoituminen eri alojen ihmisten kanssa on tuonut lisää ymmärrystä ja osaamista. 

Miten näet sukupuolten tasa-arvon toteutumisen työelämässä omalla alallasi?
Sosiaalialan järjestökenttä on hyvinkin naisvaltainen ala, kuten Suomen segregoituneet työmarkkinat muutenkin. Naisvaltaisen alan epätasa-arvoa lisäävät matalammat palkat. Järjestökentällä emme pysty tarjoamaan samanlaisia etuja työntekijöille kuin mitä yksityisellä sektorilla tai suurimmissa järjestöissä. Kilpailuetunamme näen monimuotoisen työyhteisön, perhemyönteisen työkulttuurin, koulutusmahdollisuudet, joustavuuden ja työhyvinvoinnin merkityksellisyyden, sekä osaamisemme ja arvostuksemme tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa. Tärkeimpänä yhteiskunnallisesti merkittävä työ ja arvomaailma. 

Miten sukupuolten tasa-arvoa omalla alallasi tulee vielä kehittää?

Ajattelen, että ammatillista työtä tekevien järjestön osaamista ja merkitystä tulisi nostaa enemmän esiin yhteiskunnassa. Järjestöt tuottavat erittäin vaikuttavaa palvelua tukeakseen mm. kaupunkien ja hyvinvointialueiden sosiaali-ja terveyspalveluita. Paremmat palkat olisivat konkreettinen toimi, jolla alan houkuttavuutta saisi lisättyä ja purettua segregaatiota. Usein työt ovat julkisen avustusrahoituksen takia määräaikaisia projekteja mikä aiheuttaa luonnollisesti huolta tulevaisuudesta. Esimerkiksi mahdollisuudet riittävään toimeentuloon ja perheen perustamiseen, työn ja perheen yhteensovittaminen, askarruttavat uravalintoja tehtäessä. 

Miten kannustaisit nuoria naisia lähtemään omalle alallesi?

Tyttö-ja naistyö, antirasistinen-, kulttuuri-ja sukupuolisensitiivinentyöote tuovat valtavan paljon merkitystä työhön. Työn arvojen merkitys korostuu erityisesti nuorten elämässä ja uskon, että useissa sosiaalialan järjestöissä on tarjolla yhteiskunnallisesti merkittävän työn lisäksi työyhteisöt, jotka tukevat ja kannustavat sekä huomioivat moninaisen työyhteisön tarpeet. Sosiaalialalla riittää valtavan paljon kehitettävää.