Syyskuun kuukauden nainen on toimitusjohtaja ja suunnittelija Pauliina rundgren

11.10.2024

Kuka olet ja mitä olet tehnyt?

Olen Pauliina Rundgren, design-käsityöalan yrittäjä, toimitusjohtaja ja suunnittelija Mikkelistä. Yritykseni Pauliina Rundgren HandiCrafts Oy suunnittelee ja valmistaa omaa koruista ja sisustuksen käyttötuotteista koostuvaa mallistoa, jota myymme paitsi matkailukohde Kenkäverossa sijaitsevan kivijalkaliikkeemme, myös verkkokaupan, jälleenmyyjäverkoston ja tapahtumien kautta ympäri Suomen. Lisäksi teemme yksilöllisiä tuotesarjoja ja uniikkeja töitä tilauksesta erilaisiin tarpeisiin kuten vaikkapa liikelahjoiksi. Tämä vuosi on minulle merkittävä, sillä yritykseni täyttää 25 vuotta! Työni ja arvojeni puolesta minusta on tullut kotimaisen design-käsityön ja valmistusosaamisen puolestapuhuja.

Tämän lisäksi olen myös vaimo opiskeluaikojeni rakkaudelle sekä ylpeä 13-vuotiaan esiteinipojan äiti. Nautin luonnossa liikkumisesta, pihan muuttamisesta puutarhaksi, rokista ja keikoilla käymisestä, kulttuurista monipuolisesti sekä rakkaiden ystävien seurassa.

 

Kuva: Pauliina Rundgren

Mikä sai sinut lähtemään juuri tälle alalle?

Olen lapsesta asti ollut määrätietoinen, mutta luova tekijäihminen. Taiteelliset harrastukset muuttuivat alan opinnoiksi enkä nähnyt itselleni mitään muuta mielekästä vaihtoehtoa. Olen aina kuunnellut valinnoissani enemmän sydäntä kuin järkeä sekä luottanut sitkeyteen ja kovaan työhön. Tahto kulkea omaa polkua johdatti minut itsestään selvästi luovan alan yrittäjäksi ja sillä tiellä olen viihtynyt vaikkakaan tie ei ole aina ollut helppo kulkea.

Kuka/mikä on auttanut sinua työurallasi eteenpäin?

Verkostot ja saman alan toimijat. Näinä vuosina olen oppinut tuntemaan suuren määrän alamme toimijoita ja joidenkin kanssa meistä on tullut hyviä ystäviä. Useimmat heistä on myös pienyrittäjiä, joten monet yhteiset reissut ja illanistujaiset sisältävät paitsi avointa tiedon jakoa, myös arvokasta vertaistukea. Yhdessä ratkomme toistemme ongelmatilanteita sekä riemuitsemme suuria saavutuksia.

Hyvät työntekijät, joiden kanssa työt sujuu ja työpaikalla myös viihtyy sekä monet pitkäaikaiset yhteistyökumppanit ja alihankkijat. En ole jatkuvasti kilpailuttamassa jokaisen osasen valmistajaa, vaikka pidänkin itseni ajan tasalla hintatasosta. Luotan enemmän kumppanuuteen, joka auttaa kaikkia osapuolia kasvamaan ja myös tukee heikkoina aikoina.

Olen myös jatkuvasti opetellut uusia taitoja ja kouluttanut itseäni, vaikkakaan mistään niistä koulutuksista ei ole tullut tutkintotodistuksia kouraan. Parhaat koulutukset ja hankkeet ovat olleet yrittäjälähtöisiä ja kohdistuneet suoraan yritykseen. 25 vuodessa maailma ja alani työnkuva on muuttunut radikaalisti, eikä siinä ole voinut jäädä vanhojen oppien varaan lepäämään. Matka on ollut pitkä viilapenkin ja skissipaperien ääreltä sosiaalisen median kyllästämään digitaaliseen tekoälymaailmaan.

Kannustimina ovat toimineet myös lukuisat palkinnot ja tunnustukset, mitä olen vuosien saatossa saanut. Niillä ei eletä, mutta ne osoittavat arvostusta tekemääni työtä kohtaan.

Miten näet sukupuolten tasa-arvon toteutumisen työelämässä omalla alallasi?

Yrittäjänä koen, että minulla on kaikki mahdollisuudet tehdä mitä tahdon. Valinnat ovat omiani, mutta kannan itse myös riskit sekä löydän syyllisen tehtyihin virheisiin usein peilistä. Mutta designtuotteita käsityönä valmistavana naisyrittäjänä kohtaan yhä edelleen sitkeänä eläviä mielikuvia vaimoista, jotka harrastavat yrittämistä aviopuolisoidensa tukemana. Olen pienyrittäjä siinä missä yli 85% kaikista Suomen yrityksistä, mutta vieläkin joku tuntematon saattaa ammattini kuultuaan kysyä: ”Elääkö sillä?” Totuushan on, että välillä paremmin ja välillä huonommin, kuten pienyrittäjät yleensäkin. Mutta kyllä tälläkin alalla bisnestä tehdään vaikka arvot ovatkin pehmeämmät ja monesti myös kestävämmät kuin kovemman teollisuuden aloilla.

Miten sukupuolten tasa-arvoa omalla alallasi tulee vielä kehittää?

Koulutus ja erilaiset täydentävät opinnot ovat keskiössä alani muuttuvassa maailmassa ja mitä monimuotoisempaa koulutus on, sitä paremmin naiset ja naisyrittäjät voivat huolehtia omasta urastaan. Myös silloin kun kotona on pieniä lapsia. Toinen kehittämiskohta onkin sitten raskausajan ja pikkulapsiajan yrittäjyys. Itsekin äitinä olen huomannut, että lapsen saattaminen maailmaan ja vauva-aika voivat muodostua naisyrittäjälle erityisen suureksi fyysiseksi ja taloudelliseksi ponnistukseksi. Riittävä YEL-taso takaa kohtuullisen äitiyspäivärahan naisyrittäjälle itselleen, mutta niillä ei makseta yrityksen juoksevia kuluja. Pienyrittäjä on usein itse oman yrityksensä moniosaaja, jota parhainkaan työntekijä ei pitkäksi aikaa pysty korvaamaan. Siksi naisyrittäjä usein tekee töitä myös äitiyslomallaan vauva kainalossa ja palaa töihin huomattavasti palkansaajasisartaan aiemmin. Ympärillä olevan yhteiskunnan paheksunta tai kotiin jäävän isän ihmettely eivät auta.

Miten kannustaisit nuoria naisia lähtemään omalle alallesi?

Yrittämiseen kuuluu oleellisesti vastuunkanto ja riski. Kaikkia riskejä ei pysty hallitsemaan, mutta hyvä ongelmanratkaisukyky auttaa myös riskinhallinnassa ja sitähän yrittäjyys ennen kaikkea on: ongelmanratkaisua! Siksi kannustan myös hankkimaan hyviä ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Keskinäinen ymmärrys nopeuttaa prosessien eteenpäin vientiä ja sinä voit keskittyä ydinosaamiseesi.

Kehotan myös kuuntelemaan sydäntä ja tekemään valintoja tunnepohjalta järki kädessä. Soitellen ei kannata lähteä sotaan, mutta sydämellä tehtyjen päätösten takana voi hyvällä omalla tunnolla seistä. Sinä itse olet kuitenkin oman tuotteesi ja yrityksesi paras puolesta puhuja. Sinun tulee uskoa asiaasi raudan lujasti. Sellaiseen asiaan uskoo sitten moni muukin.