BPW Helsinki
Haluatko vaikuttaa, kehittää ja luoda uusia mahdollisuuksia työelämässä yhdessä muiden naisten kanssa?
BPW Helsingin verkostossa tapaat kiinnostavia, inspiroivia, asiantuntevia, eri-ikäisiä naisia eri aloilta. BPW Helsinki toimii aktiivisesti, inspiroivasti naisten roolin ja tasa-arvon kehittämiseksi työelämässä ja yhteiskunnassa niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.
BPW Helsinki kannustaa ja tukee myös nuoria naisia myöntämällä kannustusapurahoja ja stipendejä naistutkijoille ja -opiskelijoille.
BPW Helsinki järjestää tilaisuuksia ajankohtaisista teemoista kuten samapalkkaisuuden, perhevapaauudistuksen ja kestävän kehityksen toteutuksesta sekä tarjoaa virkistäviä verkostoitumisen, vaikuttamisen ja yhdessäolon hetkiä.
Aktiivinen vaikuttaja ja verkostotoimija
vuodesta 1931, myös kansainvälisesti
BPW Helsingillä on erityinen rooli Suomen BPW-toiminnan historiassa. Suomen ensimmäinen liike- ja virkanaisten yhdistys perustettiin 17.4.1931 Helsinkiin.
BPW Helsinki toimii yhteistyössä BPW Finlandin ja muiden jäsenyhdistysten kanssa sekä kansainvälisellä tasolla BPW Europen ja BPW Internationalin kanssa.
BPW Helsinki on ollut alusta asti osa kansainvälistä BPW-yhteisöä, johon nykyisin kuuluu naisia yli sadasta eri maasta. Tämä tarjoaa jäsenistölle hienon mahdollisuuden vaikuttamiseen ja verkostoitumiseen ympäri maailman, nykypäivänä entistä helpommin viestintätekniikan kehittyessä.
BPW Helsingin jäseniä on osallistunut aktiivisesti kansainvälisiin tapahtumiin. Jäsenistöstä löytyy myös kunniakkaasti kansainvälisen liiton presidenttinä ja luottamustehtävissä toimivia.
BPW Helsinki on aktiivisella toiminnalla ja vuorovaikutuksella liike-elämän, järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa vahvistanut vuosikymmenien ajan naisten työelämän valmiuksia ja kannustanut urasuunnitteluun ja uralla etenemiseen.
Myös tulevaisuudessa tarvitaan vaikuttamista päättäjiin yhteistyössä samanhenkisten järjestöjen kanssa, valmiuksien kehittämistä ja rentouttavaa, mukavaa yhdessäoloa.
Tervetuloa verkostoitumaan ja kehittämään yhteistyössä niin paikallisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla!
Kuvat (3 alinta) Matti Kantonen - BPW Helsingin ja Suomen BPW-toiminnan 90-vuotisjuhlaseminaarista ja -illallisilta
BPW Helsingin jäsenmaksu 50 euroa, alle 36-vuotiailta 35 euroa.
Onnistuneita kohtaamisia
Tutustumassa taiteilijaan nimeltä Tove Jansson
Innostunut joukko jäsenistöä tutustui HAMin Tove Jansson "Paratiisi"-näyttelyyn 12.12.2024. Eteemme avautui Janssonin laaja kuvataiteellinen tuotanto, joka valitettavan usein jää hänen sinänsä riemastuttavien muumihahmojensa varjoon. HAMin suurnäyttely tuo esille yli 180 teosta ja esinettä, joissa "taiteilijan päämääränä oli tuottaa ympärilleen kauneutta ja elämäniloa sekä tarjota aineksia tarinoiden maailmaan". Hyvä tavoite meille kaikille näin uuden vuoden alkuun!
Näyttelyn jälkeen yhdistys tarjosi osallistujille jouluglögit La Torrefazionessa.
Näyttely on auki 6.4.2025 saakka.
Mitä on kunniaväkivalta
Teemasta keskustelivat Duin Ghazi Ihmisoikeusliitosta ja Natalie Gerbert Monika-Naisista Emma Puron johdattelemana. Kuulimme, että kunniavälivallan juuret ovat syvällä käsityksessä hyväksytyistä normeista, niiden rikkomisesta ja kunniallisen naisen käsitteessä. Kunniaväkivalta on nimenomaan yhteisöllisyyteen ja ylirajaisuuteen liittyvä yhteisön asia. Kunniavälivalta, kuten perheessä tapahtuva väkivalta yleisemminkin, tunnistetaan huonosti. Kyse on aina vallasta ja epätasa-arvoisista rakenteista. Jos urhi ei tunne oikeuksiaan, ei hän myöskään osaa hakea apua. Siksi myös kaikilla sosiaali- ja terveysalan toimijoilla tulisi olla perustiedot ja -koulutus kunniaväkivallasta, jotta se tunnistettaisiin ja siihen osattaisiin puuttua mahdollisimman aikaisin.
Vielä ehdit allekirjoittaa Ihmisoikeusliiton vetoomuksen, joka luovutetaan oikeusministerille 27.11., tästä:
Vaadi loppua kunniaan liittyvälle väkivallalle: allekirjoita vetoomus! - Ihmisoikeusliitto
Tutustu Monika-Naisten ja Ihmisoikeusliiton toimintaan:
Monika-Naiset liitto ry - Tehdään naisten oikeuksista totta!
Ihmisoikeusliitto - Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille
Työelämää ja tasa-arvoa kehittämässä!
Joukko työelämän ja tasa-arvon kehittämisestä kiinnostuneita yhdistyksen jäseniä kokoontui Aleksis Kiven päivänä Hotelli Scandic Simonkenttään. Kuulimme TTL:n ohjelmajohtaja Sanna Kulmalan katsauksen TYÖ2030 -ohjelman toteutuksesta sekä STM:n tasa-arvoyksikön päällikön Terhi Heinilän kertomana valtioneuvoston tasa-arvotyöstä. Keskustelimme mm. siitä, minkälainen käsityksemme johtamisesta pitäisi olla, jotta se houkuttelisi myös naisia hakeutumaan johtotehtäviin. Vielä edelleen on vallalla johtamiskäsitys, joka on aika kova ja sankariyksilöitä korostava. Hiljattain julkaistun Johtajuusbarometrin mukaan johtajilta toivotaan nykyistä enemmän vuorovaikutustaitoja ja tunneälyä. Todettiin myös, että tarvitsemme vastuullista työelämäpuhetta, joka ei maalaa erityisesti nuorille liian negatiivista kuvaa työelämästä vaan kutsuu kaikki mukaan paremman ja myös tasa-arvoisemman tulevaisuuden rakentamiseen.
Vaikuttajanaiset Hietaniemen hautausmaalla
Mari Anthoni tutustutti meitä elokuun lopulla innostavasti Hietaniemen hautausmaalla sijaitseviin lukuisten taiteilija- ja vaikuttajanaisten hautoihin ja elämäntarinoihin. Hietaniemessä lepäävät mm. kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldt, Diakonissalaitoksen perustaja Aurora Karamzin, kirjailija-taiteilija Tove Jansson, kirjailija Marie Linder ja sairaanhoitaja, sittemmin mm. Suomen sairaanhoitajayhdistyksen puheenjohtaja ja Lastenklinikan perustaja (yhdessä Arvo Ylpön kanssa) Sophie Mannerheim. Kovin usein kuulimme samansuuntaisen tarinan. 1800 -luvun lopun ja 1900 -luvun alun Suomi oli hyvin patriarkaalinen ja nuoren naisen elämä oli tiukasti säänneltyä ja rajoitettua. Myös naisten "hysteerisyys" oli yleistä eli tämän "diagnoosin" taakse voitiin näppärästi kätkeä halu toimia valtavirtaa vastaan. Viime vuosina on viimein ilahduttavasti alettu nostaa esille niitä eri alojen naisvaikuttajia, jotka omana aikanaan jäivät miestensä varjoon.
11.6. vierailimme Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa sekä hienosti entisöidyssä kahvila Cajsan Helmessä
Käynti eduskunnassa 15.5.2024
BPW Helsinki teki 15.5. perinteisen vierailun eduskuntaan kansanedustaja Pihla Keto-Huovisen kutsumana. Pihla Keto-Huovinen on toisen kauden kansanedustaja ja on mm. hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja ja lakivaliokunnan jäsen. Hän kertoi eduskuntatyöstä ja tasa-arvoasioista. Keskustelussa tuli esille mm. koulutuksen tasa-arvo ja naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen. Vierailun lopuksi tutustuttiin eduskuntataloon ja seurattiin täysistunnon välikysymyskeskustelua yleisölehteriltä.
Tutustuminen Oopperan kulisseihin 22.4.2024
BPW Helsingin jäsenet ystävineen tutustuivat opastetulla kierroksella siihen osaan Oopperatalon toiminnasta, jota emme näe nauttiessamme ooppera- ja balettiesityksistä katsomossa. Esityksen valmisteluun tarvitaan monenlaista asiantuntemusta ja erityisosaamista sekä suuria työtiloja kuten metallipajaa, maalaamoa ja ompelimoa. Ensi-iltaan tulevien esitysten takana on monen alan ammattilaisten tiivis yhteistyö.
BPW Yhdessä: Massatapahtumien materiaalijalanjäljen pienentäminen
28.2.2024 Teams
MMM Hilma Leppioja
Hilma on tehnyt pro gradu -tutkielman Flow Festival 2022 -tapahtuman materiaalijalanjäljestä ja jalanjälkilaskentaa. Hän esitteli tutkielmansa tuloksia ja erilaisia toimenpiteitä pienentää festivaalin materiaalijalanjälkeä. Lämmin kiitos Hilmalle kiinnostavasta, asiantuntevasta ja kokonaisuutta valaisevasta esityksestä. Mukavaa, että tilaisuuteen osallistui 16 BPW-jäsentä useasta BPW-paikallisyhdistyksestä.
BPW Helsingin vuosikokous & asiantuntijaesitys 19.3.2024 klo 17.30-19.30 Scandic Grand Central
Asuntomarkkinakatsaus / Myyntineuvottelija Taru Kaukovalta, SK-Koti
Vuosikokouksessa hyväksyttiin tilinpäätös 2023 ja talousarvio 2024, vuosikertomus 2023 ja toimintasuunnitelma 2024 sekä valittiin hallitukseen erovuoroisten tilalle uudet jäsenet. Vuosikokoukseen osallistui 12 yhdistyksemme jäsentä.
Asuntomarkkinakatsaus, vuosikertomus 2023 ja toimintasuunnitelma 2024 löytyvät netistä
Aktiivisuus palkittiin
BPW Finlandin vuosikokouksen yhteydessä luovutettiin BPW Helsingin aktiiviselle, entiselle puheenjohtajalle Suvi Kalelalle hopeinen ansiomerkki. Lämpimät onnittelut Suvi!
Hallitus
Riitta Rönn, puheenjohtaja (myös jäsenrekisteri)
Eija Volanen, varapuheenjohtaja
Tiina Aaltonen, rahastonhoitaja
Virpi Einola-Pekkinen, viestintäasiat
Maija Norilo, sihteeri
Yhdistykselle voi lähettää viestejä osoitteella helsinki.bpw( at )gmail.com
Tiedostot
Asuntomarkkinakatsaus / Myyntineuvottelija Taru Kaukovalta, SK-Koti
(BPW Helsingin säännöt tulleet voimaan 21.6.2022)
BPW Helsingin virallinen nimi: Helsingin liike- ja virkanaisten yhdistys – Yrkeskvinnors förening i Helsingfors – Business and Professional Women Helsinki ry